adiputra.org

Profile

Nama : Mohd Fuad Mahadi bin Yaakob

Lebih dikenali dengan nama Adi. Merupakan Pengarah Syarikat Adi Karya Sdn Bhd sejak 2009 sehingga kini. Adi Karya Sdn Bhd adalah sebuah syarikat yang menghasilkan rekabentuk grafik, animasi, penulisan skrip, penerbitan video, multimedia, iklan, laman web, aplikasi mobile dan sebagainya terutama dalam pembangunan ICT. Sebelum ini bekerja selama 9 tahun di dalam sektor swasta dan 5 tahun di dalam sektor kerajaan.

Beliau merupakan Pakar Industri Negara (PIND), Panel NOSS, Panel PPL dan Jawatankuasa Penasihat Pembangunan Kemahiran (JPPK) dilantik oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK), Kementerian Sumber Manusia. Selain itu beliau juga merupakan Penceramah Bebas, Penasihat Multimedia di beberapa Kolej & Universiti, Panel NOSS Multimedia kepada MDeC, Speaker Keselamatan Siber kepada SKMM & Penasihat Teknikal IT di beberapa syarikat swasta. Pernah bekerja di sebuah organisasi di Florida, US selama setahun dan menjalankan projek usahama dengan syarikat dari India, Indonesia, Thailand, Korea Selatan & German.

Kerjaya sebelum ini adalah sebagai tenaga pengajar, penulis modul multimedia, penulis modul teknikal, penulis modul keselamatan siber, system administrator (i-GIMS system), database administrator (Oracle 9iAS), system administrator (web portal), pereka perisian, penulis skrip, penyunting video, penyunting audio, pengarah seni, pengarah dokumentari dan pengurus produksi untuk penerbitan media.