adiputra.org

Virus oh virus…

Hari ni hari yg paling sempoi bagi aku kat opis… kul 8.50 aku dah keluar ke another fakulti… for meeting pegawai IT…. ok la jugak coz meeting diadakan sebulan sekali.. untuk semua S.A. dan programmer berkumpul dan berdiskas mengenai persoalan dan permasalahan IT di kampus… ini la peluangnya untuk ngadu… heehee… 

dalam meeting… masalah ‘virus’ paling lama sekali pengerusi ‘highlight’ sebab dia dah boring sangat dah ngan masalah nih… terus dia pesan kat semua officer… make sure all the pc ada antivirus… salah satu sebab… masalah network slow sekarang ni pun akibat dari virus gak ni… tensen sungguh aku tengok muka tuan pengerusi… kesian gak laa… anyway… aku dah 2-3 dah start update antivirus yg dah dorang provide… kira jalan jugak la plan aku cadang nak settle on march nih… hehee.. so.. takde rasa bersalah gak… coz kalau ada virus baru yg tak dapat detect or clean.. bukan salah aku… salah antivirus tu laaa..

kemudian pengerusi dah present Dasar ICT kat tempat aku ni… macam² dia cite.. aku plak ngantuk masa tu.. aku cuma concentrate bab² yg aku minat je.. selebihnya dok main SMS ngan isteri aku… boring gak masa tuh…

meeting habis kul 12.45.. pastu ada makan tengahari fakulti tu provide… best… sambal sotong ngan masak lemak cili api… mak oii.. dedua pedas… dah sah orang n9 yg masak… tapi memang terangkat laaa… kul 1.30 aku sampai opis… rehat sampai kul 2… then kul 2.30… aku sambung keje aku… uninstall semua antivirus lain… dan install antivirus trend micro ni… 7 bijik sempat buat sampai petang… yg jadi lambat ni bukan ape… aku terpaksa delete secara manual dan disable ‘sharing’ folder yg refer kat mana virus tu ada… sebab antivirus tu buleh detect je… clean dan quarantine takleh… then lepas aku delete tuh… windows plak problem… sabau je laaa…. lastly aku decide… 2 bijik pc kena format balik… so hari ni aku just format satu dulu… then esok aku nak sambung install aplikasi dia… pc yg sebijik lagi pun esok je la aku godek…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *