adiputra.org

Study Oracle Report Builder…

Masuk hari ni… dah hampir seminggu aku try study Oracle punya Report Builder… tapi study dengan partner aku yg akan berhenti hujung bulan ni… bulan depan dia akan bekerja di KL… buat local training saja… study dan try beberapa report & letter yg dibuat dengan tools oracle ni… so far so good.. tapi aku dapat rasakan ada sesuatu yg berlaku dalam hidup aku… aku tengok partner aku dan officer aku macam kacang je taip coding SQL dalam aplikasi tu.. tapi aku… kena refer script.. nota… sample… adoiii… kepala tak boleh ingat dah… apa sudah jadi..?? ye laa.. lepas kursus tahun lepas mana ada praktik pun.. asyik dengan kerja teknikal dan support saja… sistem tak sentuh pun.. adooiii… malu rasanya… rasa seperti usia semakin dimamah masa… iskk… sabar… kena slowly drive….

dalam masa 3-4 hari ni… aku dah dapat cara nak edit laporan dan surat untuk unit biasiswa, exam, kemasukan & pendaftaran… tapi tak banyak yg boleh dibanggakan… hanya single teknik saja.. masih perlu banyak belajar lagi… mungkin next week… atau lepas cuti… aku kena study secara solo… ini lagi parah… banyak lagi coding dan technic yg aku tak pernah jumpa kena edit & control… iskk… tak sempat nak belajar dengan partner aku tu…

ape pun.. sejak aku lepak bilik development ni… dan aku lepak dengan partner aku.. baru aku tau kenapa la kerja dia banyak yang lambat siap atau tak siap langsung… banyak sangat interrupted… kalau aku dalam situasi ni.. memang aku tak buat dah.. atau aku akan buat satu regulation… sebarang urusan kena ikut queue… ini tidak.. macam serangan peluru berpandu dan machine gun dari segenap arah… mana la tak terkejar semua perkara yang orang nak… fuuhh… takpe.. bila aku dah incharge nanti.. aku akan buat satu borang… follow the rules.. and the rules will be followed…. kalau tak naya woooo… aku tak sanggup bekerja dalam keadaan macam tu walaupun aku dulu pun teruk juga dikerjakan… sampaikan aku mogok.. mogok dari buat kerja tak berkaitan… mogok dari angkat telefon atau melayan orang… mogok dari makan.. errkk… sesuatu perlu dilakukan… ya… 2005 adalah tahun yg sukar dan telah berlalu… 2006 adalah tahun yg lebih sukar tapi masih boleh diperbaiki… apa lagi..? kena lakukan sesuatu…!! bulan depan… department aku akan dapat 2nd boss, 3rd boss, officer dan partner baru… sebab tahun ni banyak pertukaran dibuat… aku kena start ikut style yg baru tetapi smooth… aku kena make sure kerja aku tip top di mata orang lama.. dan tip top di mata orang baru.. baru la rock… kalau tak habis..! dah la pertengahan tahun ni aku akan sambung belajar… borang apply sambung belajar pun aku dah isi online minggu lepas… kalau sesuatu berlaku.. hancur harapan aku.. ibubapa aku dan isteri aku… tetapi tidakkkk… aku kena uruskan diri aku dah… selama ini aku banyak tolong orang.. officer.. boss.. kampus… bila pula aku nak tolong diri aku..? sekarang la masanya… iskkk..! semoga Allah S.W.T. sentiasa memberikan aku semangat waja… amin…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *