adiputra.org

Semangat yang sembuh…

Hari ini rasanya dah ringan sikit kepala dari dok pikir pasal keje yg melambak… bukan maksudnya aku takleh buat.. tapi apa gunanya kita buat semua sampai nak mati… dengan semua orang bergantung kepada kita sepenuhnya… termasuk keje yg dikira ‘volunteer’… tapi bila keje yg volunteer ni dah sampai tahap wajib… naya laaaa… orang dok harap kat kita je… aku nak breakfast pun tak sempat.. jadi cam robot la pulak.. tepon jangan cite laaa.. kring kring… tring tring.. breep breep.. tuttt tuuttt… dah macam gaya bunyi dah aku dapat imagine…

apa yg aku buat sekarang ni… ialah citekan segalanya kat big boss dan semua officer yg ada.. biar dorang paham keadaan aku… kebolehan, kejayaan, penderitaan, sengsara etc…. staf lain tu lantak pi laaa.. sebab kalau dorang paham atau tak paham pun… dorang 2 x 5 gak cam aku… takleh buat ape jugak… bila cite kat boss ni… baru la dorang buka mata sket.. dan cuba uruskan human resource dulu… dalam pekeliling tempat aku pun ada sekiraya pekerja hadapi masalah.. pengurusan kena uruskan sesi perbincangan & kaunseling.. tapiii… bila aku minta tak pernah dilayan… masing² sibuk… cemana orang cam aku nak teruskan keje..???

nak tak nak.. aku sendiri yg kena buat dan lakukan apa yg aku rasa boleh ringankan beban aku… kalau pengurusan atau boss marah… aku dah sediakan laporan terperinci pasal tugas aku selama ni… dan dah contact pengarah IT yg sedia maklum tugas IT kat kampus ni… selain tu boleh minta dorang refer balik segala surat dan laporan yg dah aku berikan sebelum ni… semua yg aku buat dan hantar tu bukan main²… ia adalah bukti dan aku bukan suka buat laporan yg boleh menjejaskan prestasi aku dan pandangan mereka kepada aku ni.. tapi bila dah ada mende ni… kena la tengok dan uruskan… selagi tak uruskan… aku akan sentiasa membawa diri dan stail keje yg aku rasa boleh dibawa agar tak ‘sakit’ pala dan jiwa… sesape pun takleh kondem.. kondem kalu… silap hari bulan aku sembur balik… hehehehhh…. ape pun aku sekarang ni kena peka terhadap tanggungjawab aku yg sebenar kat sini… yg ni aku takleh abaikan lerrr… nanti dah lari dari prinsip keje aku…. so keje aku yg sepatutnya still aku kekalkan… keje projek or keje yg ‘memangku’ ni aku abaikan sedikit.. demi aku… errr… alamak… lagi 2-3 bulan minggu register akan kembali tiba… aisehhh… kelam kabut lagi la aku… heheheheehhhhh…. sistem tak siap.. keje yg manual terpaksa dilakukan semula…

cemana pun… minggu depan… 13 – 17 september 2004… aku akan berkursus lagi… kali ini Solaris Admin 1…. yahoooo….!! buleh layan unix jap… terlepas aku dari konvo dan keje opis buat sementara… hehehehhh…. errr.. kursus ni sebenarnya sambungan dari kursus Solaris : Fundamentals yang aku hadiri Mei lepas.. rock….!!!

tadi officer aku datang… boss agree untuk suruh semua staf buat overtime… termasuk aku… aiikkkk…???? kena jugak… mmmm… takpe laaaa… sekurangnya berbayor… daripada aku dok layan sakit pala kat rumah baik aku dok opis buat keje… hehehhhh…

so.. overtime start petang ni kul 5…. sampai malam… pehtu sambung esok pagi sampai abis keje yg diarahkan kepada aku…. mmmmmm…. boleh la aku bawak bekal petang ni… dan yg penting… aku kena siapkan pc baru aku tuh… hari tu masa aku install oracle discoverer… sticker CD tu terlekat lam CD DRIVE.. hampeh tul… aku pun melilau giler nak bukak casing pc DELL ni… rupanya senang je.. ada punat kat belakang… takde skru.. hehehh.. tapi yg mencabar ialah bila nak bukak CD Drive tu… fuhhh… hanya bersenjatakan test pen… abih rosak bunga skru kat drive tu… lantak lerrr… janji sticker tu dapat aku keluarkan… ntah laa.. kot pasni takleh baca taktau laaa.. abih aku… cemana nak claim warranty…???? hehehahahahaa… beli baru je laaaa… takpun pc lama aku ada 2 CD… pakai replace yg tu jeeeeee…..

mmmmmm…….. keje perlu diteruskan….

Malam

OT… Otak Tepu… or Over Time… memana la….

so… sekarang dah dekat kul 10 mlm dah… aku pun dah penat.. tadi pun dok process data student yg nak apply master n phd…. wuuhhh…. memacam hal aku jumpe…

ada satu mende la aku nak cite… ini kisah benar… aku heran tul.. orang cina dan orang melayu… kalau bab isi borang dan penyediaan dokumen… aku lebih respek orang cina… very tersusun… tulih pun cermat dan tepat ikut kehendak borang… mempercepatkan keje aku pulak tuh… tapi orang melayu….. apesal isi borang cam nak tak nak je…??? ada yg address tetap dan semasa terbalik… mintak dua salinan gi bagi satu… tak paham bahasa melayu dah ke..?? dalam borang tu dah ada tulih.. iskkk… heran… herannnnn…. tak ngape lerrrr…. semoga bila dapat belajor nanti.. belajor la rajin²…. tapi kalau setakat isi borang pun failed… cemana la agaknya nak teruskan pengajian…?? takkan asyik nak harap simpati je… sampai bila la orang kita nak maju kalau camni… tak particular terhadap apa yg nak dibuat… mmmmmmm…

ok la tu.. pagi esok la aku kena sambung… tak larat dah mata aku… jap lagi nak balik.. terus tido…

well…. sunyi sepi je opis memalam ni.. hehehehhhhh… aku harap masih ada lagi yg stay back.. kang kalau tinggal aku sorang kangggg… jenuh pulak aku nak jadi McGyver.. terutama kalau nak keluar dari pintu automatik kat depan opis tu… kena on.. kasi sensor detect body… pastu terus lari dan lock.. terus lompat keluar.. mak aiaiiaahhh…. dah 2 kali dah setakat ni aku buat aksi stunt kentut ni… bosan…. harapnya kat department bawah ada ramai lagi bebudak yg tengah buat OT… hehehehhh… lagipun ikut taklimat pagi tadi… officer aku kata sampai kul 10…. tapi masa aku turun kul 9 tadi.. lengang jekkk… tinggal pak abu dan sorang staf je tengah tengok tv… mmmmm…

aku rasa.. baik aku balik.. sebelum aku terbalik kat sini.. hehehahahaaaa…!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *