adiputra.org

Mengadap Tender Board…

Kegilaan semakin menjadi²…. huh..!! tengah US dok perang ngan iraq ni… aku berperang ngan virus kat opis aku ni… operasi opsvirus besar²an… well cadangannya hari ni nak format dan reinstall pc 4 bijik semuanya… tapi baru je pc pertama aku dok concentrate… tetiba kul 9.15 pagi.. kerani tempat aku dgn kelam kabut datang cari aku… coz aku berada kat unit lain waktu tu… dia tanya aku lupa ke meeting kul 9.00 pagi hari ni..?? aiyaakkk… bila masa lak aku ada meeting nih… terkujat aku…. dia kata dia ada tinggal short message atas meja aku semalam… pasal tender… waduhssss… gabra abis aku hari ni… terus aku tinggal pc tuh… berlari la aku ngan staf tu kat meja aku untuk info selanjutnya…

sampai kat meja aku.. alahaii… kecik cinonit je msg yg dia tulih.. atas kertas pelekat sebesar kotak mancis tu… rupanya tertindih ngan laporan kerosakan pc… hishh…  nasib baik dalam building yg sama… level 3… so.. takpe la… aku pun takleh panik dah masa tuh.. kena cool down… so.. forget about negative thinking… aku suruh staf tu beredar.. thanks a lot…  aku terus printout sedikit bahan dan nota aku selama waktu aku involve on analysis sistem untuk tender tuh… ape lagi… dgn pakaian yg serabai… aku pakai slack dan baju melayu kaler hitam… (kalau ikut etika baju melayu kat kampus ni… salah ni… terutama untuk staf… ) ape nak buat… bukannya aku tau pun pasal meeting nih…. so.. redah je laaa….

sampai je level 3 tuh.. aku cari bilik meeting 1… terus aku ketuk pintu… (bukan aku tau prosedur pun…) lepas bagi salam… semua jawatankuasa pandang je aku… (2nb boss besar UPM as a chairman beb..!! masak la aku kali ni…) pehtu setiausaha dia datang kat aku suruh aku tunggu kat bilik menunggu sebelah… iskhhh.. malu tul aku… ribut takde angin takde terus je aku meluru kat bilik tu… memang dasar tak bersedia la ni…. bilik menunggu tu aku tengok ada sorang pengarah tengah tunggu turn… aku pun tulih la kat borang kedatangan untuk meeting tu… so tegur la pengarah tu… sambil tu aku study sket ape yg aku nak cakap nanti pasal tender ni… huh..!! 3-4 kali gak aku berdoa mintak dipermudahkan berkata²…

well… setengah jam kemudian.. baru la aku dipanggil… masuk je terus bagi salam… dorang pandang aku dari atas bawah… ye laa.. orang datang present pakai smart… dengan kot, tie, baju melayu lengkap… aku ngan baju melayu separuh pehtu ngan kad staf yg tergantung kat leher je… heheheheee….  dorang tanya la sikit pasal tugas aku ni sebagai ape kat department… aku cite la sket… then dorang suruh present… starting tu.. aku mohon maaf coz baru tau pasal meeting ni kul 9 pagi tadi… maklumat tak sampai.. then aku pun cite la objektif, tujuan, analysis, advantage, cadangan… dan bla.. blaa… blaaa.. pasal tender ni.. sambil bersoal jawab ngan dorang.. alhamdulillah.. agaknya hampir 6 bulan aku dok study dan buat tender ni… semua yg dorang tanya aku boleh la jawab… dan dorang pun paham… lastly dorang siap perli lagi cakap aku.. ‘slang kelantan’… coz dorang tau aku ni orang kelantan kot..?? sebab slang aku cakap ni.. walaupun formal.. tapi dengung dia tu takleh lari kot..?? hehehee.. lantak lerrr.. asal korang bahagia… aku pun harap tanggungjawab aku sebagai wakil jabatan dalam hal ni dah lepas pun jadik laaa…

anyway.. dekat 1 jam jugak cerita aku ngan jawatankuasa tender ni…. lastly… dorang puas hati… so.. aku pun dibenarkan keluar… heheheee… selamat aku… fuhhhh…!!!

balik je opis… tersadai jap aku lam bilik… syukurlah takde masalah masa present tadik.. nanti bising big boss aku kalau dorang report mende lain yg ntah ape²… iskk… well.. everything is ok…. aku pun sambung la pc yg aku install tak siap pagi tadi sampai siap…. then kul 12.30… wife aku call.. ajak lunch… then terus aku gi masjid…

kul 2.30… aku sampai opis…. terus sambung lagi keje aku.. format 2 bijik pc… sambil² tu mundar mandir dan jumpa beberapa student… keje aku settle jam 5.30 tadi…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *