Masalah di atas dihadapi oleh aku beberapa hari lalu dan amat mengerikan kerana hard disk yg aku gunakan sebagai backup menjadi mangsa. Sememangnya baru aku sedar bahawa jiwa aku berada dalam hard disk ini dan sepanjang tak boleh dibaca, aku rasa seperti berada dalam keadaan koma… gila… Mana taknya… segala data kerja aku, gambar family, video projek termasuk data wife aku semua dalam tu… dan mulai dari hari ini.. aku akan ‘backup’… sentiasa backup.. hehehee…

Masalah pada mulanya berlaku apabila pc aku slow… selain tu ada bunyi hard disk yg agak kuat… aku gunakan 2 jenis hard disk maxtor untuk master dan slave… aku pun saja-saja try disable slave kat CMOS… pc running ok… lepas tu bila aku set balik auto.. slave hard disk aku ni detected sebagai ‘Maxtor ATHENA’… mulanya aku tak perasan tapi bila pc reboot keluar mesej ‘Primary Slave Hard Disk Error’… wadusss.. gabra habis aku dibuatnya.. try lagi dan lagi still masalah yang sama dan bila aku teruskan reboot drive slave tu dah takda… Blur dan Blank aku dibuatnya beberapa ketika…

Apapun… sehari dua aku mencari dan research dalam internet akhirnya aku menemui penyelesaian… rupanya hard disk maxtor versi 541DX ni selalu timbul masalah ini di mana firmware code pada hard disk tersebut telah berubah apabila tiba masanya (aku dah guna 6 tahun baru jadi).. biasanya jika kerapkali on off… jadi aku jumpa tools HDD Firmware Repairer dari SalvationData.com

Tools yang aku pilih ialah HDD Firmware Repairer 2.0 (versi CD-Rom)  Cara yang aku gunakan adalah seperti berikut :

- download pakej HDD Firmware Repairer 2.0
- extract ke folder untuk dapatkan manual dan iso file
- dengan menggunakan nero burner aku burn CD yg kosong dengan iso file tadi untuk menjadi bootable dengan pakej HDD Firmware Repairer
- baca manual dengan teliti (terutama setting jumper ‘safe mode’) – pin 2+6, 3+7.
- aku offkan pc dan tanggalkan kabel ide slave hard disk
- aku tanggalkan juga ide master hard disk
- aku onkan pc dan masuk ke CMOS
- set auto pada semua IDE (kalau dah set tak payah)
- aku tukar boot sequence kepada CDROM kemudian save dan exit
- boot dengan CDROM yang telah burn tadi
- apabila aplikasi HDD Firmware telah load aku pilih ‘repair wizard’ untuk repair secara berperingkat dan mengikut arahan pada skrin HDD Firmware
- perlu diingat bahawa hanya hard disk Maxtor jenis 541DX sahaja yang berfungsi dengan tools ini… maxtor jenis yang lain tak dijamin..
- tekan ‘enter’ untuk teruskan sambil membaca arahan
- apabila arahan untuk mount hard disk yang bermasalah tiba baru aku pasang kabel IDE slave hard disk tadi dan tekan ‘enter’
- satu paparan checking table 1, 2, 3 dan 4 akan dikeluarkan beserta keputusan (biasanya mesej ‘ok’ atau ‘found error and repaired’)
- arahan ‘finish’ dipaparkan dan tekan ‘enter’
- keluar dari program (Exit) untuk restart atau reboot pc
- masuk semula ke dalam CMOS dan lihat IDE yang detect kalau tiada lagi ‘Maxtor Athena’ maka masalah ini telah diselesaikan..
- off pc dan pasang semula kabel IDE master hard disk dan on kembali
- Settled and solved…

Fuh..!! lega tak terkira aku dibuatnya… terima kasih kepada internet dan google… heheheee… dan semestinya kepada Allah S.W.T. kerana memberi aku idea dan ilham untuk mencari penyelesaian ini… Subhanallah…