adiputra.org

Masalah tetap masalah…

Errrr.. aisehhh… hari² bila bangun je pagi.. kepala rasa sakit… ini la akibatnya bila dah terkena penyakit kronik… bila la agaknya kepala aku nak sembuh..?? tapi ape pun dah peringkat ringan dah ni… selalu kalau datang sakit tu aku takleh nak jalan… kali ni dah boleh melompat bangun…

masalah… bercakap tentang masalah ni… ada beberapa kategori masalah… masalah kecik.. masalah besar.. masalah kritikal… masalah itu ini… bla bla blaaaaa…. well… masalah yg boleh diselesaikan kita boleh fikir… masalah yg tak boleh diselesaikan let go and face it until death… hehehhh… sebab tu aku sekarang ni maleh dah nak fikir mende yg payah ni.. sebab kita takleh settle… orang pun takleh settle.. hanya dengan melakukan protes je boleh settle… tapi sampai bila..?? aisehh… terfikir jugak… takpe… takpe…

fuuhhhhhh… saat camni.. nasib baik la ada orang datang jumpa aku… last week tutor dari UKM… last month student dari Uniten… tadi student dari UiTM… semalam vendor SMS… yg tutor dan student tu diskas dan buat interview pasal sistem… yg vendor tu nak perkenalkan SMS, voicePBX & voiceIP, email, fax integration… bagus jugak… sekurangnya berkembang sket otak aku.. kalau tak beku la otak aku asyik dok tengok keje projek yg ntah ape² dah ni..

aku geram je rasa nak gi TGV nih… kang lunch time kang aku cabut pi layan PGL kang… PGL (puteri gunung ledang)….

yg aku tensen sekarang ni.. server department aku kat data center ‘down’… dari tadi aku call officer dan staf kat sana tak dapat²… tak angkat tepon… ke sibuk sangat dan terjebak cam aku punya stail..?? kekekeehhh… lantak ler… yg pasti aku dah contact.. tak dapek… aku pun dah capek…

sakit jiwa betul bila projek tak siap² lagi… ni sekarang ni aku tengah buang tebiat.. aku let go je projek ni… vendor dan ex-3rd boss aku pun dah gelabah… partner aku.. staf aku.. staf department lain… semua dah gabra.. takde sape buleh cari aku sekarang ni dengan senang lagi… sebab aku dah cabut wayar tepon aku dah sekarang ni.. emel pun aku tak bukak…. kebetulan pulak.. aku punya sim card handphone buat hal.. aku takleh call out.. dan aku takleh terima call.. baru je tengahari tadi aku contact celcom punya care line.. dalam 2 jam baru settle handphone aku.. dah seminggu dah problem ni… nasib baik aku rajin melayan kerenah staf celcom.. walaupun yg sebenornya dorang yg melayan aku… wuihh.. dekat 10 minit jugak aku dok standby pegang gagang tepon ni kat telinga.. bisa kena gelombang radiofonaktif… ape pun.. dah settle ni je.. terus berderu orang tepon bertalu²… bateri pun dah nak abis dah… ni yg buat aku boring lagi ni… life is better without handphone maaaa….

well.. malam ni pulak meeting… bayangkan lerrr.. dalam area gomen ni mana penah ada pengarah buat meeting malam hari ngan team vendor..??? aku tak penah jumpe lagi pengarah yg rajin datang memalam bute mate ni… tapi sebab 2nd boss aku yg jadi chairman tu suruh semua datang… maka.. semua kena datang.. termasuk aku sekaligus… pasal aku kena ada untuk menahan tembakan daripada pengarah² itu… kalau aku takde.. abis berlubang la dinding bilik meeting department aku… takde sasaran.. rugi la department… ape pun.. lunyai ler aku malam ni.. tapiiiiiiiiiiiiiiiiii…. no more la…. kali ni memang aku dah bengkerk giler dah ngan projek ni.. kalau korang perasan dah seminggu lebih aku dok kata aku dah boring.. dah maleh.. dah bosanggggg nak uruskan projek ni… apa guna korang jadi pengurus projek kalau korang takde kuasa untuk menguruskan projek..?? asyik jadi orang tengah antara department ngan vendor… jadi tukang taip report, surat, minit.. tukang hantar maklumat… tukang order air n kuih… tukang contact department sana sini… tukang bulletproof… tukang lintang pukang phua chu kang… tak ke gile namanya tu..???

dalam diam… aku dah ubah spesifikasi tugas aku… tanggungjawab aku sekarang ni ialah sebagai teknikal person.. sebab sekarang ni aku just jaga urusan database tempat aku dan jugak department dan ptj lain.. projek ni aku letak tepi… dalam seminggu ni sesapa yg tanya aku pasal projek aku buat dekkk je… aku suruh refer terus ngan vendor… takyah la melalui aku… menyusahkan je… sebab biasanya bagitau sekali.. pehtu takde follow up ngan aku lepas aku contact vendor… bila aku tak follow up ngan vendor ni sedap la dorang tunggu sampai kes jadi kritikal… pehtu bila management tanya cakap dah bagitau aku… akuuuuuuuuuu jugak yg kena… ape daaaa….. tak membantu langsung.. ingat aku ni robot ape..?? semua mende aku nak cucuk… dan malam ni pun… aku akan lawan je tembakan² tak berasas tu… berbalas tembak la malam ni… aku pun tak pedulik dah… kalau dorang dah rasa aku dah payau kat sini.. buleh tukar aku ke tempat lain… department lain.. nasib baik aku staf tetap… kalau aku staf kontrak lama dahhhhhhh…. menghembuskan kentut yg terakhir kat sini… kena blah terus… tapi dah staf tetap ni.. paling koman dorang hantar ke department yg tak banyak keje… weeeeyyyyy… aku nakkk… nakkkk…!!! buleh aku study sendiri apa aku nak buat untuk tempat baru… kat sini idea banyak.. cuma masa je takde… buleh sangat lerrrrrr…. amin… (tapi boss ada bagitau dulu… jangan mimpi nak tukar aku ke tempat lain sebelum siap projek ni… iskk… wadusss.. bisa… bisaaaa….)

satu lagi kan….. aku tau.. hasil penulisan aku ni pun… ada ‘seseorang’ yg attach ngan pihak atasan kampus tempat aku keje ni baca… mesti dia cite laaaaa kat big boss dia ni… tapi aku harap.. sebelum ‘seseorang’ tu cite atau buat cite… baca dan paham dulu la keadaan aku ni cemana… kalau kita ni ada perikemanusiaan… paham ler kita… kalau tak paham… pi baca komik lagi bagus…. lagipun kes dulu pun aku tau.. ‘seseorang’ itu dah report pun kat big boss dia.. tu pasal boss aku tanya pasal keje aku dan ‘tempat’ aku berkarya… karya ke..?? hehehehhahaahaa…!!

lagipun.. versi jurnal aku ni pun.. ada buat tapisan dah pada januari lepas… rasanya ada data yg dalam 3-4 page aku dah ubah… sebab cite aku masa tu lebih kepada semasa proses development.. di mana deparment aku dan deparment lain menghadapi kepincangan… pengkhianatan.. dengki… gila kuasa… mabuk laut dan sebagainya… lepas aku tapis tu… lega sket.. kekekekeehhhh… so… fikir ler bebetul… jangan bagi aku delete lagi la jurnal nih… memang tak best la kalau dok main tapis²… sebab kita buang apa yg kita nak share dengan orang… tapi tu laaa… kot orang salah guna information yg kita bagi untuk jatuhkan kita.. payah la pulak… tapi sememangnya.. kalau semua orang termasuk boss aku baca sekalipun.. aku harap dia baca dari awal lerrr… apa yg berlaku pada aku… apa yg aku buat.. apa yg aku tensen… apa yg aku berjaya laksanakan… dan jadikan sebagai satu perspektif untuk menilai.. siapa aku… coz aku ni manusia biasa… tak de speciality yg kekal… aku perlu bernafas di dalam lumpur jika perlu.. aku perlu melompat lebih tinggi jika perlu… aku perlu kentut jika perlu… biasa je.. sama cam semua orang… hanya pengalaman dan kemahiran hidup saja yg berbeza… kita kena tau kita siapa… dan tahap kita cemana… baru boleh faham kehidupan…

tonight… the rock is on…!! just pull the volume all out…!!! ececeehhh….!!

p/s: Allah sentiasa membantu orang yg benar…. samada cepat atau lambat (bagi menunjukkan jalan dan arah dalam kehidupan…) amin…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *