adiputra.org

Kerja… antara budaya dan kerjaya…

Dalam bekerja ni… for sure kita tahu yang kita tak boleh lawan boss atau supervisor… kalau kita takleh melawan.. jangan… kalau kita boleh… dengan cara berhemah… jangan buat ala Rambo dah lerrr… nyesal seumur hidup…

cabaran dalam keje ni macam²… kat memana pun ada… so far.. aku dah keje kat 5-6 company sebelum masuk gomen ni… dan.. aku dapat ingat lagi.. masa keje tu… 3 dari company tu memang aku tak puas hati giler.. asyik melawan je… protes… boring.. serabut… tapi tak semua keje kita kena lawan.. bergantung kepada keadaan dan emosi jugak.. keje aku dulu as a web designer.. webmaster.. so.. paham² je laa.. kalau dalam satu opis tu ada 2-3 kepala yg suruh design ikut selera dorang… mana tahan beb… pehtu dah la kita ‘sambung’ keje orang.. nak design sendiri takleh… kalau orang letak logo yg sama dalam 100 page.. asal nak tukar je.. 100 page la kita kena bukak… bukan ke senang kalau buat frame..??? cari kayu & ketuk paku je… bzcxjkl;jwjkerlaf;zxcjv;as….

well.. inilah realiti… ada yg dapat keje yg rilex… ada yg dapat keje tapi takde keje… ada yg dapat keje taktau nak buat keje… ada yg dapat keje sampai takleh keje… lahai… macam² ada… yg dapat keje boleh buat keje plak.. kena keje lagi buat sampai keje keje… yg pastinya… yg kena keje dek keje ni… tak lain tak bukan orang cam aku laaa… yg takde pendidikan tinggi… walaupun niat nak sambung belajar tu ada… nak naikkan taraf hidup dan jawatan tu ada.. tapi… kena sekat pulak… hishhh… payah tul… kepada orang lain… aku nasihatkan.. belajar la sampai tahap yg korang rasa boleh bantu korang berjaya dalam hidup… kalau boleh belajarlah tinggi²… keluar esok dapat keje jadi boss.. jadi penyelia.. jadi somebody yg boleh bantu orang bawah cam aku ni.. jangan jadi cam bossy plak… kesian la kat manusia dalam hidup ni… ada yg berjaya.. ada yg tak… mmmmm…. aku ni pun… sejak akhir² ni baru nyesal tak nak dengar cakap ayah aku dulu… projek besar punya pasal berenti study… well… duit ni kejap je… tak sampai 5 tahun… dah nak ghaib dah… fuuhh… kena aku… tapi.. realiti… it’s for me… pengalaman dan kenangan berharga… sekarang ni.. aku nak fight hingga confirm jawatan dulu… pastu baru la further… walaupun service tak kira masa kita cuti belajar.. aaaahhh… rock je laaa… kepada officer² or pengarah² yg penah janji ngan aku dulu… aku letak tepi je laaaa… can’t trust anymore.. painless nanti…. buat ikut saluran dulu…

hari sabtu lepas member lama call aku… ajak join projek lagi.. ntah laa.. aku pun kesian sebenarnya.. dia buka bisnes sendiri… pastu susah nak cari tenaga backup… kekadang aku fikir jugak.. kalau aku tolak.. dia kena cari orang lain.. yg pastinya banyak mende lain dia kena uruskan… ngan aku senang je.. main ikut tepon dan internet je.. duit pun pakai bank in… sebab masing² dah percaya tahap gaban… tapi keadaan ini… keadaan emosi aku agak terganggu sket sekarang ni.. takleh buat part time dah… ape pun.. aku cuma minta dia bagi aku part yg final… yg intro ni.. aku takleh nak fikir… dengan kata lain.. kena bantu jugak laaa… lagipun dia pun ada anak isteri… aku pun ada.. aku tau cemana keadaannya nak handle rumahtangga di masa kita keje sendiri ni.. aku dah lalui semua tu… cukup sekadar memberi pengalaman… aku akan perbaiki untuk keluarga aku pulak…. ye laaa… keje sekarang ni bukan senang nak senang… kena fikir jauh…. anyway.. my headache pun dah kurang dah sehari dua ni… agaknya dah rehat… dah bawak anak gi jenjalan… tadi pegi Taman Putra Perdana kat putrajaya nun… jogging ngan anak sulung aku.. hehehhh…. i will miss that moment… nanti nak pegi lagi…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *