adiputra.org

How to unlock Android Phone? (pattern lock issue)

Hari ini aku hendak menulis sedikit mengenai tips unlock android phone terutama Samsung Galaxy.. sebab aku pakai samsung.. hehee..

Phone aku menggunakan pattern lock dan untuk membukanya hanya membuat pattern yang betul… selalunya tiada isu dalam hal ini… tetapi apabila phone kita dapat kat budak-budak (anak la ni). Dorang try beberapa kali tak mengapa, tetapi jika dalam try tu dorang tertekan ‘forgot pattern?’… kemudian android akan minta akaun google anda untuk login… tiada masalah jika phone anda sudah tersedia 3G dan juga wifi dalam keadaan ‘on’. anda login dengan username dan password and vice versa..! settle… no problemo at all la kalau kes macam ni kan?

Isunya di sini, jika telefon anda telah ‘off’kan wifi, atau 3G anda juga disabled. jika keadaan ini maka akaun google anda sudah tidak bermakna lagi… anda login lah beberapa kali.. reset pada google mail.. takkan jadi… apa pun yg anda lakukan.. login page google itu akan sentiasa memandang anda di kala anda membuka phone anda… maka anda akan rasa otak anda semakin mengecil dan pelbagai logik elektronik akan terngiang-ngiang di fikiran anda. mungkin juga anda akan kebingungan buat sementara atau gila walaupun sekejap. dalam keadaan ini kalau anda mempunyai wuduk sekalipun wuduk anda akan batal.. (gila walaupun sekejap). Hahahahaa..!!!

anda mula meng’google’… dan anda akan temui pelbagai tips dalam bentuk blog, tips, youtube dan sebagainya… semuanya boleh diatasi dengan cara berikut :

1. ADB. (android debug bridge). You need to connect your phone to PC (windows only) and run the command adb bla bla bla bla…. follow a long step… isk..!! what if you don’t have a pc? becoz i’m using mac.. mampuihhh..!

2. Hard Reset Android Phone (your save text, message, setting all will lost). Teknik masa switch on phone dan tekan kekunci up or down and hold hingga keluar emergency factory setting… fuhh..!! lagi mampuiihhh..!!

3. other tips such as download root apps, root beer, root admin for android.. dan macam-macam lagi.. tapi walau apapun yang anda ikut dan cari.. ia tetap tidak akan membantu… dan situasi inilah yang telah terjadi pada diri aku… jammed like hammered..

Macam-macam tips aku cari dari video, text, tutorial, solve dan tips.. langkah-langkahnya amat menyakitkan hati kerana memerlukan masa yang lama dan juga yang paling aku tak mahu.. kehilangan data dalam phone.. data dalam sim card aku tak heran sangat sebab takkan hilang.. so.. kebuntuan juga…

Nak tahu macam mana aku solve? hahahahahaa..!!!! okey sambung..

Actually isu di sini ialah kepentingan wifi/3G access… anda amat memerlukannya untuk login ke google account anda.. jadi dalam keadaan ‘off’ atau tiada 3G line untuk authentication google account… anda tidak dapat masuk ke phone anda untuk aktifkan wifi atau apa sekalipun… pattern lock dan juga google page login ini sentiasa akan muncul.. menyakitkan hati rasanya… jadi.. bagaimaan untuk aktifkan wifi pada phone anda dalam keadaan lock ini..??

ok.. biasanya bagi smartphone, kita akan swipe/tenyeh skrin phone dari atas ke bawah untuk mencapai general menu iaitu wifi/bluetooth/gps/sound/auto rotation… jadi fungsi ini tidak dapat kita capai disebabkan pattern lock berkenaan begitu kuat mengunci… jadi jangan risau… android masih mempunyai cara yang paling simple untuk mengaktifkan wifi berkenaan… caranya ialah seperti berikut :

1) gunakan phone lain untuk dail nombor anda… semasa phone anda ringing.. jangan accept call.. anda swipe skrin dari atas ke bawah… general menu penyelamat anda akan muncul… aktifkan wifi anda… dan cancel call berkenaan… sekarang phone anda telah aktif wifi… apabila google account page muncul.. masukkan akaun google dan password anda.. VICE VERSA..!!!

Selamat mencuba.. 😉

4 thoughts on “How to unlock Android Phone? (pattern lock issue)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *