adiputra.org

Forex… The Returns…

Forex… Dah lama rasanya aku tak sentuh forex ni… kebelakangan ini ramai rakan² menyuntik semula semangat aku untuk menceburi dunia forex semula… kebetulan aku baru saja jumpa abang angkat aku (seorang forex analysis)… dia ada tunjukkan aku teknik terbaru… jadi aku sekarang ni kena study balik semua perkara mengenai forex… aku bukan apa… forex adalah satu bidang kewangan yang lumayan kalau kita komited… sesiapa yang dah biasa pasti bersetuju… dan… mungkin september nanti aku akan mulakannya semula dengan modal yang ada… insyaAllah…

Tips Forex dari aku :

Perkara yg kena prepare sebelum START..

1) Confirm la dulu hukumnya macam mana then lepas habis fikir baru start enjin…

2) Karier dah stabil dan establish… jangan duit takde gatal² nak main forex… buat loan ke? pinjam kawan ke? no… kepada penganggur or student.. not recommended… walaupun boleh…

3) Belajar dulu semua benda pasal asas Forex termasuk sejarah, istilah², short term, long term, teknik². supaya lepas ni korang tak bertanya.. TP tu ape? SL tu ape? when this happen.. you are not ready dude… apapun semuanya boleh belajar di http://babypips.com

4) Kenal betul² dengan broker or trader (atau expert forex)… jgn godek sorang² sebab kita takkan ke mana (akaun demo buleh laaa)… real account kena ada rakan dan advisor…

5) kalau nak pegi training… pastikan trainer tu tunjukkan live trading… tengok green signal dia cemana… masyuk ke monyok… tapi masalahnya ramai trainer buat kelas pada hari minggu.. yg mana trading tak aktif waktu tersebut… tapi kalau ada kesempatan maybe trainer tunjukkan rekod waktu trading… supaya cakap serupa bikin.. ada yang mengaku teknik dia bagus.. tapi trading tak tunjuk… sebab apa? untung rugi tak tertakluk kpd teknik sebenarnya.. tapi kepada faktor masa, ekonomi, musim, cuaca, bencana, perang dsb.

6) Belajar teknik banyak²… ramai sifu lagi banyak teknik… and be in group is recommended… jangan terkejut bila belajar satu dua teknik…. keduanya tak menjadi… apepun wait for the timing.. atau pun kena faham setiap teknik ada waktunya boleh guna dan tak boleh…

7) Bila dah confident nak start main.. buka akaun bank dengan broker di luar negara (bank swiss better)… jangan guna e-gold atau perantara lain.. sebab banyak masalah nak jual beli dollar ni dan tak selamat… tak percaya boleh cuba… kalau buka akaun sendiri nak deposit/withdraw senang.. skarang ni maybank dah ada TT transfer.. dalam masa sehari dua boleh hantar atau terima duit… lagipun broker ni tak benarkan akaun 3rd party… mesti akaun kita sendiri… kalau kita mati.. nasib laaa duit tu jadi beku selamanya… Swiss adalah negara yang mempunyai sistem keselamatan bank yg terbaik…

8 ) Akhir kata, trade..!!  (ingat..! jangan biar buy/sell tu floating macam tu je… set kan TP dan SL setiap order… dan jika ada target profit… besarkan volume trade…)

Peralatan yg korang perlukan untuk menjadi forexian…

1) computer/laptop (kalau takde beli..)
2) internet connection (semestinya laaa…)
3) scanner (untuk urusan register, deposit, withdraw…)
4) guitar –  sambil nunggu pips naik buleh layan… hahahaa..!!

p/s: aku belajar dari sifu dan kesilapan… 🙁

2 thoughts on “Forex… The Returns…

  1. amat bermakna sekali abang adi, nukilan ko.. aku pun nak belajar tapi bila fikir balik banyak yang perlu dipelajari untuk menjadi seorang trader ni.. apapun aku akan berusaha untuk menjadi seorang trader tetapi cepat atau lambat jer..

    p/s aku kagum dengan apa yang ko buat sekarang ni.. abang adi, mengenai laptop 2 brand yang abang adi jual tu boleh emailkan kat saya detail dia kot² boleh dapat harga murah heheheh.. tq

  2. pasal trader tu… bila² masa boleh buat… asalkan sudah bersedia dari segi fizikal dan mental…

    pasal laptop tu… abg takde pengkhususan… spec boleh tengok kat website FTech atau Fujitsu… Abg boleh dapatkan harga murah tapi untuk student saja (ada record)… harga modal tu tak banyak… kekekeee…!! anyway laptop sekarang ni makin murah… don’t worry…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *