adiputra.org

Blackout..!!

Insan teraniaya kembali mengkhabarkan berita… hehehhh…

hari ni.. ada taklimat untuk sistem baru kepada 2nd boss setiap PTJ, fakulti dan institut.. so.. setelah semua mereka tiba… sedang aku menggodek preparation.. dan ketika mereka sedang menikmati breakfast.. tetiba.. ‘PAM!!’.. errr… bunyi blackout cemana ehh..?? ‘POB!!’… ‘BUB!!’.. ‘PERGH!!’… ‘GEDEGUM..!!’.. whatever laaaa…. tapi tadi memang blackout.. abis bergelap semuanya… maka.. aku punya presentation terpaksa ditunda.. esok hari.. iskkk…!!! blackout ni rupanya bukan building aku je… malah seluruh kampus.. yg paling tensen… seluruh kawasan… errrkk..!! tu yg kena tunda tu.. aku ingat nak settlekan hari ni jugakkkk… waaarrghhh…!!! operasi blackout ni mengambil masa selama lebih kurang 3 jam… dari kul 9.15 pagi.. hingga 12.15 pagi…

apa yg aku buat pada waktu 3 jam itu..?? pc aku still ok sebab aku pakai UPS… tapi switch kat panel yillek…. nak buat ape..?? network tadak tarak guna jugak aaaaarrr… aku pun shut down je la pc.. sebab keje menaip pun takdak.. semua kena online.. hehehehhhh… so pada waktu itu.. aku just pegi semua unit.. sembang² ngan staf yg ada kat setiap unit… ye laaa… dah lama tak kacau dorang.. start dari tempoh aku buat mogok lapar hari tu.. mmm… macam² cite jugak aku dengar… dan mereka pulak.. rupanya banyak tau yg aku tengah protes… ngamuk.. tensen… malas… boring… dengan mereka… tapi aku terpaksa explain laaa… aku buat untuk kesejahteraan aku setelah dua tahun lebih aku korbankan tenaga aku untuk semua.. kalau dulu dorang dapat buah.. hari ni dapat bijik ape salahnya… lagipun aku dah takleh cam dulu lagi.. kena fikir diri aku dulu dalam apa jua kerja.. maybe big boss dan 2nd boss or 3rd boss tensen ngan aku… tapi… aku lagi tensen maaaaa… ini la yg aku dapat buat untuk elakkan aku jadi stress… walaupun aku buleh handle dah mende ni.. tapi aku taknak lagi stress.. dan cuba hilangkan stress… yg aku nak.. elakkan stress before u stress.. coz the dress is on.. hehehhh… ape la aku melalut ni.. hari nak hujan lerrr…

errr… pagi tadi dalam kegelapan malam (bilik meeting)… beberapa 2nd boss yg terlibat lam meeting tadi tertanya².. siapakah aku…?? budak mana ni..?? staf mana ni…?? timbalan pengarah mana ni..?? kekekekeehhhh…. ye laa.. sebelum ni aku cuma jumpa ngan pengarah dan ketua je dan jugak staf² dorang…. kali ni ngan timbalan² pulak… sure la dorang nak tau siapa aku… agaknya dorang ingat ada timbalan pengarah baru kot..?? mmmm…. alahai… bertuahnya aku kalau aku sekarang jadi timbalan pengarah… apa yg aku nak buat..?? adakah aku berada di sini..?? BANYAKKKKK LEERRRR…!!! haw haw haawww..!! aku lantas menepuk dahi agar tersedar dari lamunan… you’re still here dude..!!

errrr…. apabila letrik ada balik… alamakkkk… bukan lega.. hehehehhh… well.. tugas aku yg utama ialah pastikan server up… tapi server kat data center nun… aku tak contact team IT kat sana.. coz aku tau masa ni dorang sure bz ngan up kan semua server yg ada… so… i just wait… wait until i noticed that the network is ok around 3 o’clock rock..!!! korock tul laaaa… tapi aku kena teruskan keje… yg pertama aku buat.. settlekan spyware dalam pc aku nih.. hisshhh…!!! aku scan with latest norton punya patches.. dalam keadaan safe mode… dan aku off kan dia punya system restore.. tapi… aku belum buat lagik… kekekekekhhhh… cuma perkara ni terlintas dalam benak aku sekarang… so.. bila aku nak balik nanti.. aku buat lerrrr… then let go.. esok tengok result cemana… full system scan woooo… mau amik 3-4 jam… ye ke…??? first time aku buat dulu 2 jam lebih… mmmmm… jumpa lebih 500 virus, spy, trojan, troy, pirates of caribbean… mmmm…

sehingga aku rasa… pandangan aku tertumpu kepada tombol pintu bilik… mmmmm…. mmmmmmmmmmmmmmmmm….. aku rasa better aku buat teknik RECON kat pc ni… mmmmm… then CHOW…!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *