Hati-hati dengan Email ‘Maybank Berhad’! Phishing!!
- November 24th, 2008
- Write comment
Salams semua…
Awal pagi tadi aku menerima email dari network@linkm2u-services.com, yang menyatakan mereka dari Maybank Berhad. Mesej email ini bertulis :
Title : Alert (Urgent Account Problem)
Dear Maybank Customer,
We are moving “Maybank2u Online Financial Services” to a new secured and protected
location so that transactions performed online are faster, auto-verified and
protected.
All customers will be diverted to the new secured location as the old location will
be deactivated in some few hours. To avoid account deactivation, please setup your
account on the New M2U Server Now.
Proceed Below.
http://-www.2008m2u-team.com-/-Maybank-Online.htm- <— JANGAN KLIK..!!!
Sincerely,
Maybank Berhad.
Hmmmm… aku tak pasti emel ni betul atau tidak…?? sebab Maybank pernah bagitau dalam web maybank2u.com.my sebelum ni bahawa mereka tidak akan meminta client masuk ke dalam link dari email atau website lain selain dari website maybank2u.com.my… so.. BE carefull… don’t click and login with your id and password dude..!!!
nak pastikan lagi aku dah check kat WHOIS :
WHOIS information for: 2008m2u-team.com :
[whois.melbourneit.com]
Domain Name………. 2008m2u-team.com
Creation Date…….. 2008-11-24 (baru je create??? gilaaa…??)
Registration Date…. 2008-11-24
Expiry Date………. 2009-11-24
Organisation Name…. Stephanie Campbell (kepala hangguk mana taktau laa SC ni…)
Organisation Address. 536 Baxter Ave #2
Organisation Address.
Organisation Address. Louisville
Organisation Address. 40204
Organisation Address. KY
Organisation Address. UNITED STATES
Admin Name……….. Stephanie Campbell
Admin Address…….. 536 Baxter Ave #2
Admin Address……..
Admin Address…….. Louisville
Admin Address…….. 40204
Admin Address…….. KY
Admin Address…….. UNITED STATES
Admin Email………. anthonybobby120@yahoo.com
Admin Phone………. +1.8849930033
Admin Fax…………
Tech Name………… YahooDomains TechContact
Tech Address……… 701 First Ave.
Tech Address………
Tech Address……… Sunnyvale
Tech Address……… 94089
Tech Address……… CA
Tech Address……… UNITED STATES
Tech Email……….. domain.tech@yahoo-inc.com
Tech Phone……….. +1.6198813096
Tech Fax………….
Name Server………. yns1.yahoo.com
Name Server………. yns2.yahoo.com
PHISHING MAAA…!!! so Please ignore this email… okay? and warn others..!!